Krämbullar med hallon & vanilj

Krämbullar med hallon och vanilj – sommarens godaste bullar

Letar du efter det perfekta bullreceptet till fikat? Då måste du prova mina saftiga krämbullar med len vaniljkräm med mascarpone och hemkokt hallonsylt. Kombinationen av söt vanilj och syrlig bärsmak gör varje tugga till en ren njutning!

Det här receptet ger dig luftiga, mjuka bullar med fyllning som påminner om klassisk sommartårta – fast i bullform. Perfekta till kaffet, kalaset eller som lyxig vardagsfika.

Därför älskar så många dessa krämbullar:

  • Smörigt, fluffigt vetebröd. 
  • Krämig vaniljfyllning gjord från grunden.
  • Syrlig hemkokt hallonsylt som bryter av sötman. 
  • Enkla att baka och går utmärkt att frysa in. 

Ingredienser

Bulldeg:

50g röd jäst, färsk

5 dl mjölk

150g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1/2 tsk salt

14-15 dl vetemjöl

1 ägg (+ lite salt och vatten ) till pensling

 

Vaniljkräm:

1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

4 äggulor

2 msk majsstärkelse

4 msk florsocker

250g mascarponeost (används senare)

 

Hallonsylt:

4 dl frysta hallon

2 dl syltsocker

Gör såhär:

Bulldeg:

  1. Smula ner jästen i en bunke och häll över hälften av mjölken. Blanda tills jästen löst upp sig helt.
  2. Tillsätt resterande mjölk, ägg, strösocker, vaniljsocker, kardemumma, smör och hälften av mjölet. Arbeta till en kladdig deg i din köksassistent.
  3. Tillsätt sedan saltet och lite i taget av mjölet och fortsätt arbeta degen tills den släpper från kanterna och känns elastisk.
  4. Låt degen vila i ca 20 minuter innan du stjälper upp den på en mjölad arbetsbänk.
  5. Dela degen i 30 lika stora delar och rulla varje bit till en rund boll.
  6. Lägg bullarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och täck varje plåt med en bakduk.
  7. Låt jäsa i ca 1,5-2 timmar.
  8. Börja med hallonsylten och vaniljkrämen under tiden som bullarna jäser.
  9. Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme
  10. Blanda ihop ägg, lite salt och vatten och pensla bullarna
  11. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9-12 minuter eller tills de får en fin gyllenbrun färg.

Hallonsylt:

  1. Koka upp frysta hallon och syltsocker på medelvärme under konstant omrörning i ca 5 minuter.
  2. Ta bort från värmen och häll ner sylten i en värmetålig syltburk.
  3. Låt svalna en stund i rumstemperatur och sedan i kylen.

Vaniljkräm:

  1. Om du använder vaniljstång så börjar du med att skära upp den på mitten och skrapa ur fröna. Ha ner både vaniljstång och frön i en kastrull.
  2. Häll ner grädde, mjölk, florsocker, äggulor och majsstärkelse och blanda ihop lite lätt.
  3. Värm sedan upp på låg värme på spisen under konstant omrörning tills vaniljkrämen tjocknat.
  4. Om du använder vaniljsocker så blandar du ner det i slutet.
  5. Häll över vaniljkrämen i en värmetålig burk och låt svalna helt.
  6. Vispa ihop vaniljkrämen med mascarpone precis innan du ska fylla alla bullar.

Montering:

  1. Stick ett hål i mitten på varje bulle när de har svalnat helt.
  2. Börja med att spritsa i en klick med hallonsylt i varje.
  3. Spritsa sedan i ett lager med vaniljkrämen och avsluta med en klick på toppen.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

en_GBEnglish