Pannbiff med potatismos & karamelliserad lök

Klassisk pannbiff med potatismos, gräddsås & karamelliserad lök.

En svensk husmansfavorit! Saftiga pannbiffar, gjorda på nötfärs och kryddade med kärlek, serveras med ett lent och fluffigt potatismos som smälter i munnen. Till det – karamelliserad lök som lyfter rätten med sin söta, djupa smak. Perfekt för både vardag och helg när du vill ha något riktigt hemlagat, mättande och otroligt gott! 

Ingredienser

500g nötfärs

1 dl mjölk

1 dl ströbröd

1 ägg

1 gullök

1 msk kalvfond

1 tsk dijonsenap

1 tsk salt

1 tsk kryddpeppar

Smör till stekning

 

Karamelliserad lök:

2 gullökar

2 msk smör

 

Gräddsås:

4 dl vispgrädde

1 msk kalvfond

1 tsk kinesisk soja

1 msk lingonsylt

 

Potatismos:

1 kg potatis

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

50g smör, rumsvarmt

Salt

Vitpeppar

Gör såhär:

Pannbiff:

  1. Blanda ihop mjölk och ströbröd i en skål och låt svälla i 10 minuter.
  2. Finhacka löken och häll ner i skålen.
  3. Tillsätt resterande ingredienser till pannbiffen och blanda ihop allting jämnt.
  4. Forma till runda bollar med händerna och platta till med händerna tills du har lika stora pannbiffar.
  5. Stek pannbiffen på medelhög värme i smör tills de får en fin stekyta på båda sidor.
  6. Ta bort pannbiffen från pannan och ställ åt sidan. (Häll inte ut stekskyn då den används i gräddsåsen senare.)

Gräddsås:

  1. Häll ner vispgrädden i samma stekpanna som pannbiffen stekts i och tillsätt kalvfond, soja, lingonsylt salt och peppar.
  2. Låt såsen puttra på medelvärme i några minuter under omrörning.

Potatismos:

  1. Skala potatisen och koka i rikligt med vatten i en kastrull med lite salt.
  2. Häll av vattnet när potatisen mjuknat och är färdigkokt.
  3. Värm upp mjölk, vispgrädde och smör och häll över potatisen.
  4. Vispa till en slät potatismos med hjälp av en elvisp.

Karamelliserad lök:

  1. Skala och skär upp löken i långa strimlor.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör och stek löken på medelvärme tills den mjuknat och karamelliserats.

Serveringsförslag:

Servera pannbiffen med potatismos, gräddsås, karamelliserad lök, ärtor, saltgurka och en klick rårörda lingon.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

en_GBEnglish