New York style Bagels

Efter min senaste resa till New York blev jag smått besatt av stadens bagels. Sega, gyllene och alltid perfekta, oavsett tid på dygnet. När jag kom hem var jag fast besluten att återskapa smaken och känslan hemma och få till mitt eget hemmagjorda recept. Resultatet blev dessa New York-style bagelsen, som tar mig rakt tillbaka till en morgon på ett litet café i West Village varje gång jag bakar dem.

Jag köpte med mig massor med Everything Bagel krydda som är min favoritropping på bagels men man kan även toppa med annat man tycker om. 

Tips på olika toppings: 

Everything Bagel krydda 

Ljusa Sesamfrön 

Svarta Sesamfrön 

Vallmofrön 

Ingredienser

25g färsk jäst

4 tsk lönnsirap eller strösocker

3 1/2 dl varmt vatten

440g vetemjöl special + 60g extra för knådning

1 tsk salt

 

Pensling:

1 ägg

1 tsk vatten

1 krm salt

 

Förslag på topping:

Everything bagel krydda

Sesamfrön

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke och häll i 1 1/2 dl vatten, lönnsirap eller socker.
    Låt stå i 5 minuter innan du blandar runt.
  2. Blanda ihop 440g vetemjöl och 1 tsk salt separat och häll sedan ner i bunken.
  3. Blanda ihop och tillsätt sedan resterande  vatten.
  4. Kör degen i din köksassistent eller knåda för hand i ca 10 minuter. Tillsätt lite mer mjöl i taget om det behövs tills du har en fast deg som är lätt att arbeta med.
  5. Pensla en ny bunke med lite olja och ha ner degen i den. Plasta in bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme tills den dubblas i storlek.
  6. Tryck ut luften ur degen och dela upp på ett mjölat arbetsbord i åtta lika stora delar.
  7. Forma varje bit till en rund boll och bilda ett hål i mitten av varje bit med hjälp pekfingret och tummen. Stretcha ut ringen genom att arbeta runt till en jämn och rund ring.
  8. Lägg alla bagels på en lätt oljad ugnsform eller på bakplåtspapper.
  9. Låt de vila i ca 10 minuter på plåten medan du kokar upp vatten i en kastrull.
  10. Koka sedan alla bagels 1 minut på varje sida. De ska flyta upp till ytan. För bagels med mer tuggmotstånd kan man öka tiden till 2 minuter på varje sida.
  11. Lägg sedan alla bagels på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  12. Blanda ihop ägg, vatten och salt i ett glas och pensla alla bagels.
  13. Om du ska ha toppings på så lägger du på det efter pensling.
  14. Grädda alla bagels mitt i ugnen på 220grader i ca 20 minuter.
  15. Låt svalna på galler och njut sedan av dina hemmagjorda och färska New York Bagels.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

sv_SESwedish