Sockerkringlor med smörig vaniljfyllning 

De här underbart saftiga sockerkringlorna bakas på en klassisk Karlsbaderdeg. En lyxig och mjuk vetedeg med ägg och extra mycket smör som ger ett fantastiskt fluffigt och smakrikt resultat. De fylls med en smörig vaniljfyllning, snurras till vackra kringlor och doppas i socker medan de fortfarande är varma. Ett riktigt konditoribak som smakar som på café, men som är enkelt att göra hemma!

Vad är skillnaden mellan Karlsbaderdeg och vanlig vetedeg?

Karlsbaderdeg är en rikare deg som innehåller både ägg, mer smör och ibland lite vit sirap jämfört med en klassisk vetedeg. Det gör att degen blir mjukare, luftigare och mer saftig, samtidigt som den får en fylligare smak. Perfekt när du vill baka extra lyxiga bullar eller kringlor.

Ingredienser

Deg

25g färsk jäst

2 1/2 dl mjölk

4 st ägg

250g smör, rumstempererat

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

15-16 dl (ca 960 g) vetemjöl special

1 1/2 dl vit sirap

 

Fyllning

200g smör, rumstempererat

1 1/2 dl socker

2 msk vaniljsocker

1 msk majsstärkelse (maizena)

 

Gör såhär:

1. Förbered fyllningen:

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen tills det blir en jämn smet. Ställ åt sidan.

2. Gör degen:

Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i maskin. Börja på låg hastighet tills allt blandats, öka sedan hastigheten och kör degen i ca 10–15 minuter tills den släpper från kanterna och känns elastisk.

3. Låt jäsa:

Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i kylskåp i ca 20 minuter.

4. Kavla ut:

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en stor rektangel.

5. Fyll och vik:

Bred ut fyllningen jämnt över hela degen. Vik sedan degen i ett treslag.

6. Forma bullar:

Skär degen i lika stora remsor och snurra ihop till bullar eller kringlor.

7. Jäsning:

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 1,5–2 timmar.

8. Grädda:

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda sedan mitt i ugnen på 200 °C i 8–10 minuter, tills de fått fin färg.

9. Avslutning:

Pensla bullarna med smält smör när de fortfarande är varma och doppa i socker.

 

Tips: Bullarna går utmärkt att frysa in. Värm dem lätt i ugnen innan servering för nybakat resultat!

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

sv_SESwedish