Trompe-l’œil Fruktbakelser 

De virala bakelserna som lurar ögat, men smälter i munnen.

De här magiska fruktbakelserna ser ut som små frukter men i gömmer sig en len vit chokladmousse med frisk bärfyllning. En perfekt balans mellan sött och syrligt, och så vackra att ingen tror att de är ätbara! Jag gör min mousse med mascarpone i stället för bara grädde, för en rundare, mindre söt smak.

Perfekta att imponera med till helgens fika, fest eller varför inte som en kreativ efterrätt?

Bakom trenden

Trompe-l’œil betyder “att lura ögat” på franska och just det är poängen med dessa bakelser. Trenden började i Frankrike, där konditorer började skapa illusioner av frukt med hjälp av chokladskal, mousse och spegelglans. Sedan spreds fenomenet snabbt till sociala medier, där kreativa bagare och dessertskapare världen över tog konceptet till nästa nivå.

På TikTok och Instagram har trompe-l’œil-desserter blivit en viral succé, inte bara för att de är vackra, utan för att de väcker ren fascination. Man ser en citron, en persika eller ett hallon, men när kniven skär igenom avslöjas en sammetslen mousse och syrlig fyllning inuti.

Jag älskar hur den här trenden kombinerar precision, kreativitet och smak och att man får leka med illusionen utan att tumma på smaken.

Ingredienser

Vit chokladmousse

• 5 dl vispgrädde

• 1 vaniljstång eller 2 msk ekologiskt vaniljsocker

• 200 g vita chokladknappar

• 250 g mascarpone

 

Fyllning

• 200 g valfria frysta bär eller frukter

• 100 g syltsocker

• Saften av ½ lime

 

Chokladöverdrag

• 200 g vit choklad

• 100 g kakaosmör

• Oljebaserad karamellfärg (välj färg efter “frukten” du vill skapa)

Gör såhär:

1. Förbered vaniljgrädden:

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull. Häll i grädden och värm försiktigt under omrörning (den ska inte koka).

Använder du vaniljsocker? Då blandar du det direkt i grädden.

2. Vit chokladmousse:

Häll den varma grädden över de vita chokladknapparna i en värmetålig skål. Rör tills chokladen smält helt.

Låt svalna och ställ sedan in i kyl minst 4 timmar, gärna över natten.

Vispa upp till en fluffig mousse och blanda försiktigt i mascarpone. Det ger en krämig och rund smak som balanserar sötman från den vita chokladen perfekt.

3. Fyllning:

Koka upp bären med syltsocker och limesaft i några minuter tills det tjocknar. Låt svalna.

4. Montering:

Fyll silikonformar (gärna fruktformade) till hälften med mousse, lägg en klick bärfyllning i mitten och fyll på med mer mousse.

Frys in tills bakelserna är helt frysta.

5. Chokladöverdrag:

Smält vit choklad och kakaosmör i ett vattenbad. Färga med oljebaserad karamellfärg.

Doppa de frysta bakelserna i chokladblandningen för ett jämnt täcke.

6. Servering:

Låt bakelserna tina långsamt i kyl innan servering. Glansen och illusionen blir magisk.

 

Tips!

• Använd silikonformar i olika fruktformer, t.ex. persika, citron eller hallon.

• För extra glans kan du spraya ytan med glansspray för choklad.

• Kombinera olika färger för en fruktig dessertbuffé.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

sv_SESwedish