Vaniljgifflar

Finns det något bättre än doften av nygräddade vaniljgifflar som sprider sig i köket?

De här gifflarna blir otroligt mjuka, fluffiga och fyllda med smör, farinsocker och vanilj, en perfekt kombination av sötma och sälta. Receptet ger bullar med den där klassiska konditorkänslan, men som är enkla att lyckas med hemma.

Perfekta till helgens fika, barnkalaset eller när du vill bjuda någon på något extra gott.

Om du letar efter ett recept på saftiga vaniljgifflar, då har du hittat rätt!

Tips från köket

  • Kall deg = bättre bullar: En sval deg är lättare att kavla ut och ger jämnare bullar.
  • Dubbel fyllning: Vill du ha extra saftiga gifflar? Bred på lite mer fyllning, men inte för mycket, då kan degen spricka.
  • Frys in: Gifflarna går utmärkt att frysa in! Låt svalna helt, frys och tina sedan i rumstemperatur. Pensla ev. med lite smör igen efter upptining för nybakad känsla.
  • Variation: Byt ut lite av vaniljsockret mot rivet citronskal för friska vanilj-citron-gifflar.

Serveringstips

Servera gifflarna nybakade med en kopp kaffe eller varm choklad.

De är också fantastiska som “mini-dessert” – värm dem lätt och servera med en klick vaniljglass eller vispad grädde.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl standardmjölk
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 14–15 dl vetemjöl special
  • ½ tsk salt

Fyllning:

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • ½ tsk salt

Pensling:

  • 1 uppvispat ägg
  • Smält smör
  • Sockerlag (kokas av 1 dl socker + ½ dl vatten)

Gör såhär:

  1. Förbered degen:
    Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst upp sig helt.
    Tillsätt smör, socker och kardemumma. Blanda ner ungefär hälften av mjölet.
    Kör degen i maskin i ca 5 minuter.
  2. Tillsätt resten av mjölet:
    Lägg i mjölet lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna. Tillsätt saltet sist.
    Kör degen på medelhastighet i ytterligare 10–15 minuter tills den blir elastisk och smidig.
  3. Kyl vila:
    Låt degen vila svalt i cirka 30 minuter.
  4. Gör fyllningen:
    Rör ihop smör, farinsocker, strösocker, vaniljsocker, majsstärkelse och salt till en krämig massa.
  5. Forma gifflarna:
    Dela degen i två delar för stora gifflar, eller fyra delar för mindre. Kavla ut varje bit till en rektangel.
    Bred på fyllningen, vik degen två gånger på kortsidan och skär i breda remsor.
    (Om bitarna blir för smala kan de lätt falla åt sidan under jäsning och gräddning.)
  6. Jäsning:
    Låt gifflarna jäsa under duk i rumstemperatur i cirka 2 timmar, eller tills de har dubblat sin storlek.
  7. Grädda:
    Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter på 225°C, tills de fått en fin gyllene färg.
  8. Pensla & glansa:
    Pensla genast de nygräddade gifflarna med smält smör och sedan med sockerlag medan de fortfarande är varma.

 

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

sv_SESwedish