Vetelängder med hallon & vanilj 

Baka vetelängder med vaniljkräm och hallon. Saftiga, vackra och enkla att göra! En svensk fikafavorit med somrig smak.

Vill du baka något riktigt hembakat och somrigt? Då måste du testa dessa vetelängder med len vaniljkräm och syrlig hallonsylt. Den saftiga vetedegen snurras till vackra längder som fylls med hemgjord vaniljkräm och hallonsylt. En perfekt kombination av sött och friskt.

Det här är det perfekta fikabrödet till helg, högtid eller när du bara vill unna dig något riktigt gott.

Tips: Pensla med ägg och strö över pärlsocker för den där klassiska bullkänslan eller ringla över glasyr för extra lyx!

Ingredienser

Bulldeg:

50g röd jäst, färsk

5 dl mjölk

150g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1/2 tsk salt

14-15 dl vetemjöl

1 ägg (+ lite salt och vatten ) till pensling

 

Vaniljfyllning:

150g smör

2 msk vaniljsocker

3 msk strösocker

1 tsk majstärkelse

 

Vaniljkräm:

1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

4 äggulor

2 msk majsstärkelse

4 msk florsocker

 

Hallonsylt:

4 dl frysta hallon

2 dl syltsocker

Gör såhär:

Bulldeg:

  1. Smula ner jästen i en bunke och häll över hälften av mjölken. Blanda tills jästen löst upp sig helt.
  2. Tillsätt resterande mjölk, strösocker, vaniljsocker, kardemumma, smör och hälften av mjölet. Arbeta till en kladdig deg i din köksassistent.
  3. Tillsätt sedan saltet och lite i taget av mjölet och fortsätt arbeta degen tills den släpper från kanterna och känns elastisk.
  4. Låt degen vila i ca 20 minuter innan du stjälper upp den på en mjölad arbetsbänk.
  5. Dela degen i 4 eller 6 stora delar och kavla ut varje bit till en rektangel.
  6. Bre på fyllning på varje och rulla
  7. Lägg bullarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och täck varje plåt med en bakduk.
  8. Låt jäsa i ca 1,5-2 timmar.
  9. Börja med hallonsylten och vaniljkrämen under tiden som bullarna jäser.
  10. Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme.
  11. Blanda ihop ägg, salt och vatten och pensla bullarna.
  12. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9-12 minuter eller tills de får en fin gyllenbrun färg.

Hallonsylt:

  1. Koka upp frysta hallon och syltsocker på medelvärme under konstant omrörning i ca 5 minuter.
  2. Ta bort från värmen och häll ner sylten i en värmetålig syltburk.
  3. Låt svalna en stund i rumstemperatur och sedan i kylen.

Vaniljkräm:

  1. Om du använder vaniljstång så börjar du med att skära upp den på mitten och skrapa ur fröna. Ha ner både vaniljstång och frön i en kastrull.
  2. Häll ner grädde, mjölk, florsocker, äggulor och majsstärkelse och blanda ihop lite lätt.
  3. Värm sedan upp på låg värme på spisen under konstant omrörning tills vaniljkrämen tjocknat.
  4. Om du använder vaniljsocker så blandar du ner det i slutet.
  5. Häll över vaniljkrämen i en värmetålig burk och låt svalna helt.

Dela det här receptet

Email

Se fler recept

sv_SESwedish